> nieuws

Nieuws

 
19 september 2019

De Hout verdient de toekomst

In 2001 trad Mart van Rooden als penningmeester toe tot het bestuur van de Houten Haarlemmer. Bijna 20 jaar later past deze rol nog altijd als een jas voor de accountant die bovenal een buitenmens is met een uitgesproken liefde voor “de Hout”.

“Het is zo’n fijne plek! Mijn vrouw en ik wandelen en fietsen er al jaren. Er staan prachtige oude bomen er ligt ongelooflijk veel historie. Wist je dat Lodewijk Napoleon er gewoond heeft?” De liefde voor het groen zit diep bij Mart van Rooden: “Het is een van de oudste stadsbossen van Nederland. Haarlemmers kunnen in no-time uit de drukte van de stad meteen de natuur instappen. Het is echt een unieke plek”. 

Gevolgen van afval
Met de Houten Haarlemmer probeert Van Rooden deze liefde te delen. Bijvoorbeeld via de ‘Scholendagen’ die de Stichting jaarlijks organiseert: “Twee weken per jaar komen de groepen 7 van alle Haarlemse bassischolen naar de Hout. De kinderen maken zo kennis met het gebied, maar leren ook omgaan met afval en over de gevolgen van afval voor hun omgeving. Ze leren over het gebied via workshops, maar ook door sport- en spel. Het is ieder jaar weer een groot feest en de scholen en kinderen reageren altijd enorm enthousiast”. Het doel is duidelijk: “Via de Scholendagen willen wij nieuwe generaties kennis laten maken met de Hout en hopen wij het voor de toekomst te kunnen preserveren”. 

Giften
Van Rooden doet daar in ieder geval alles aan. Als penningmeester is hij verantwoordelijk voor het controleren van de centen, maar daar stopt het niet. Hij zet zich tevens hartstochtelijk in voor het binnenkomen ervan: “De Stichting is afhankelijk van giften en sponsoring. Voorheen konden wij daar prachtige evenementen van opzetten, maar helaas neemt de animo af. De Gemeente is nu de hoofdsponsor. Daar zijn wij heel blij mee, maar het zou mooi zijn als er meer mogelijkheden komen. Bijvoorbeeld om weer (klassieke) concerten te organiseren”. 

Somber is de penningmeester overigens niet: “Het leuke is dat er altijd ruimte is voor initiatieven. De Scholendagen zijn belangrijk voor onze inkomsten, maar wij bieden ook groepsrondleidingen door de Hout aan. Die worden heel goed ontvangen, bijvoorbeeld bij familie- of bedrijfsuitjes. Er is immers zoveel over de Hout te vertellen.” 

En dan: “Het gaat ook niet alleen om geld. Sponsoring kan ook in de vorm van inzet. Wij staan te springen om mensen die de handen uit de mouwen willen steken om dit prachtige gebied te preserveren voor de toekomst.” Aan de tomeloze inzet van Van Rooden en de zijnen zal het in ieder geval niet liggen: “En wees eerlijk, de Hout verdient de toekomst!”. 


Terug
 
Meer informatie Facebook
contact maandblad sitemap
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2020 De Houten Haarlemmer